11 Mart 2012 Pazar

Kokular, kokular, ah kokular...

Sevgili dostlar,
Ailelerimiz ve öğretmenlerimiz bize okuma, yazma, matematik gibi temel birçok şeyi öğretirken, hiçbiri bize kokuların dilini öğretmedi. Koklamadan sorumlu kısım (epitel doku) burnumuzda nazal geçidin arka kısmında bulunmaktadır, burada on milyarlarca beyinle bağlantılı sinir, yaklaşık olarak 100 farklı reseptör bulunmaktadır.


Yani burnumuz harika bir sensördür.
 Kokuları tanıma kabiliyetimiz sınırlı çünkü biz onun bu muhteşem potansiyelini geliştirmiyoruz. Aroma, o gıda bileşiğinin ağızdaki kokusal algısıdır ve birçok basit organik molekülden ileri gelir. Bunlardan bazıları gaz atmosferindeki buharda bulunmaktadır. Bu kokulu moleküller nefes aldığımızda (burun delikleri yoluyla) veya gıdayı çiğnediğimizde (retronasal geçit yoluyla-geniz-) koklama epiteline ulaşır.

Tadarken uzmanların ilk işi her zaman şarapta herhangi muhtemel bir kusur varsa onu tanımlamaktır.


GERÇEKTEN NASIL KOKLAMAMIZ GEREKTİĞİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

Yüzyıllarca, bir koku hafızası yaratmak sadece becerikli uzmanların ilgi alanındaydı.
Ancak, hepimiz koku duyumuzu nasıl kullanabileceğimizi öğrenme yetisindeyiz.  Böylelikle yabancı bir dili öğrenir gibi aromaları tanımak da öğrenilebilir.
Bugünden itibaren birşeyler yerken, içerken bence dikkat edin önce koklayın, kokuyu tanımlamaya çalışın.
Bir zaman sonra bu artık alışkanlık haline geliyor. Mesela ben arttık hiçbir şeyi hop diye ağzıma atmıyorum. Artık parfümler benim için çok şey ifade ediyor, sentetik şeylere ise dayanamıyorum.
Ama tabi ki kimse kolay olacağını söyleyemez. Çünkü bir koku hafızası oluşturmak çok ciddi disiplinli bir çalışma ve seneler gerektirir.
Geçenlerde hocam bana bir kit verdi ve incelememi istedi, adı"Le Nez Du Vin". Bu minik şişelerdeki referans örnekler sayesinde kokuları kolayca tanıyıp, tanımlayabilmek mümkün. Kitteki şişeler numaralandırılmış ve zaman içinde stabil kalacak ve o kokuları yayacak sabit çözeltiler içeriyor. Bizdeki birkaç temel aroma ve şarap kusurlarının örnekleri. Açıkçası bayıldım. Arzu edilen şarap kokuları, şarap kusurları ve meşe lezzetleri ile ilgili çok zaman alacak deneyimleri kısa yoldan elde etmek mümkün ( http://www.lenez.com/). Bence harika bir eğitsel set fakat biraz pahalıymış. 



Keyifle, bilgiyle kalın :)


5 yorum:

  1. biliyosun di mi, şarap uzmanları, koklayarak, hangi bağdan olduğunu bile biliyolarmış.
    :)

    YanıtlaSil
  2. bi de koku romanı ve filmi var. süper.
    :)

    YanıtlaSil
  3. evet o filmde birçok değişik ekstraksiyon yöntemini gösteriyor... benim için bir milat olmuştu... daha öncesinde kitabı okumamış olmam da büyük kayıp aslında...

    YanıtlaSil

Yorum yaparsanız çok sevinirim

Bu Blogda Ara da Bul :)

Her hakkı saklıdır!!!

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81. Maddesi gereği bu blogdaki eserlerin tamamının telif hakları yazara aittir. Herhangi bir şekilde "alıntı olduğu ve hangi yazara ait olduğu" belirtilmeden ve yazarın blogundan link vermeden kullanmak suçtur.