5 Ekim 2012 Cuma

Öküzgözü üzümü hakkında :)


 
Bu kalite üzümümüz hakkında biraz bilgi verelim... 
 
Efendim, öküzgözü üzümü ülkemizin en iyi kırmızı şaraplık çeşitleri arasında yer almaktadır. Elazığ, Malatya ve Gaziantep yörelerinde yetiştirilir (Cabaroğlu ve ark.,2006). Öküzgözü üzümü toplam fenol bileşikleri ve antosiyanin bakımından oldukça zengin bir çeşittir, yani renk özellikleri iyidir.

 Öküzgözü, ülkemizde yetiştirilen en iri üzüm olarak da bilinir. Adını üzümün iriliğinden değil öküzgözü gibi koyu renkli olmasından alır :)) Yuvarlak ve koyu renklidir; yapılı, kalıcı, kırmızı meyvemsi, dolgun, hafif tanenli özellikleriyle yıllandırılmaya uygundur.
 
 Öküzgözü üzümü yoğun olarak Elazığ yöresinde yetiştirilmekte ve aynı yörede yetiştirilen Boğazkere çeşidi ile karıştırılarak şaraba işlenmektedir. Hatta diyebiliriz ki Elazığ yöresinde şaraplık üzümlerin hemen hemen tamamını Öküzgözü ve Boğazkere çeşitleri oluşturmaktadır (Canbaş ve ark., 1995; Akar, 2011). Elazığ bölgesinde yetiştirilen Öküzgözü çeşidinin alkol miktarları % 12.5- 13.5 ve asit oranları litrede 5.5-7 gramdır. Şeker ve asit miktarının oldukça yüksek olması şaraplara aromatik ve dolgun bir yapı kazandırır (Canbaş ve ark., 2001).
 
Nice kaliteli şaraplara...
Keyifle kalın.
 
Referanslar:
AKAR, 2011.TR32 Düzey 2 Bölgesinde (Aydın, Denizli, Muğla) Bağcılık ve Şarap İmalatı, T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı Endüstri Mühendisi İzleme ve Değerlendirme Birimi – Uzman Şubat 2011 DENİZLİ.
 
CABAROĞLU,T., ERTEN, H., ÜNAL, Ü., BOZDOĞAN, A., 2006. Cibre Fermantasyonu             Süresinin Öküzgözü ve Boğazkere Üzümlerinden Karıştırılarak Elde Edilen         Şarapların Fenol Bileşikleri ve kalitesi Üzerine Etkisi. Gıda,31 (2): 77-85.
CANBAŞ, A., ÜNAL, Ü., DERYAOĞLU, A., ERTEN, H., CABAROĞLU, T. 1995. Elazığ           Yöresi Şaraplık Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik       Araştırmalar. I. 1988 ve 1989 Yılı Denemeleri. Gıda, 20 (5), 281- 288.
CANBAŞ, A., CABAROĞLU, T., ERTEN, H., DERYAOĞLU, A., ÜNAL, Ü., SELLİ, S., 2001.   Öküzgözü ve Boğazkere Üzümlerinin ve Bunlardan Elde Edilen Şarapların           Genel Özellikleri. Gap II. Tarım Kongresi, 24-26 Ekim, Şanlıurfa, 225-234.

4 yorum:

  1. Üzüme bayılıyorum ama şarap çok acı geliyor bana ya :(

    gorgeousofmyworld.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bende eskiden öyle düşünüyordum fakat farkettim ki restoranlarda (sadece kırmızı mı beyaz mı diye sorulan yerlerde), partilerde bize verdikleri şaraplar üzümlerin olgunlaşması beklenmeden hasat edilmiş, otsu-acımsı tatta şaraplar. Biraz incelemeye başlayıp değişik şaraplar denedikçe fark ediyorsunuz. Bir de kırmızı şarapları açtıktan sonra bir süre bekleyip öyle tüketin (havalandırma yapın)o zaman tadı daha da yumuşar. Ama illa da tüketmek zorunda değilsiniz üzüm hali daha keyifli geliyorsa en iyisi odur bence... İnsan keyif almalı, hoşlanmıyorsanız bir anlamı olmaz. Memnun oldum bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgiler için tesekkur ederim. Tatlarını biraz daha arastırıcam belki benim de hosuma gideni cıkabilir. Bende çok memnun oldum :) ve hemen sizi de mimledim haberiniz olsun. Bir kontrol edin isterseniz. Sevgiler :))

      Sil
    2. hemen... çok teşekkür ederim, sevgiler :))

      Sil

Yorum yaparsanız çok sevinirim

Bu Blogda Ara da Bul :)

Her hakkı saklıdır!!!

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81. Maddesi gereği bu blogdaki eserlerin tamamının telif hakları yazara aittir. Herhangi bir şekilde "alıntı olduğu ve hangi yazara ait olduğu" belirtilmeden ve yazarın blogundan link vermeden kullanmak suçtur.