27 Mart 2013 Çarşamba

Bordeaux ve Şarap


Bordo'nun şarap dünyası için önemi son derece büyüktür, aralarında dünyanın en prestijli ve pahalı şaraplarının da yer aldığı yılda 6,5 milyon hektolitre şarap üretilen (700 milyon şişe) yaklaşık 120.000 hektarlık bağlarıyla bir şarap imparatorluğudur kendisi. Fransa'nın da en büyük Apellation d'Origine Controlee bağ alanına sahip bölgesi. Chateaux Margaux, Lafite, Haut-Brion ve Cheval Blanc, en bilinen isimler olsa da bu buz dağının sadece görünen yüzü.


Ve hikaye başlıyor...


Resim: , 1871, The Port of Bordeaux.




 

Bordo'da ilk şarabı Romalılar üretmiş. Bölgenin şarap ticareti ve tüm bu hikayesinin başlaması  XII. yy'da bir evliliğe dayanıyor.


 
Aquitaine Düşesi Elenor'la  (Akiten diye okunuyor) (sonradan İngiltere kralı olan) II. Henry Plantagenet'nin 1152 yılında yaptıkları evlilik, bölgenin etkin bir şekilde İngiltere egemenliğine girmesini ve İngiltere ile ticaret yollarının açılmasını sağlıyor. Bordo'nun biraz İngilizvari olması da buradan demek ki.

 
Bu siyasi bağlantı tam da İstanbulumuzun fethi olan 1453 yılında kopmuş ve fakat ticari bağlantılar devam etmiş ve Bordo'nun deniz aşırı pazarları hiç durmadan büyümüş. Buradaki uluslararası şarap ticareti de o zamandan beri devam etmiş ve Bordo'yu da hem sanatsal hem mimari hem de ekonomik olarak geliştirmiş.

Resimler: http://harlotsharpiesharridans.com/blog/2011/03/21/eleanor-of-aquitaine-louis-vii/

 
 

*Resmin üzerine tıkladığınızda orjinal boyuttaki haritaya ulaşabilirsiniz.


Bugün şarap; bölgedeki 60 apelasyon, yaklaşık 7.800 bağcı, 40 kooperatif mahzen, 300 aracı firma ve 93 komisyoncu ve 55.000 çalışan ile bölgenin can damarı. Şarap üreticilerinin büyük kısmı aynı zamanda üzüm yetiştiricisi ve bunlar genellikle kooperatif üyesi. Kişisel bağcılık yapılan "chateaux"ların büyük arazilere sahip olması zorunlu değil.

Yıllık üretimin yarısını genel apelasyon, geri kalanını daha küçük apelasyonlar ve Pomerol ve Margaux gibi dünyaca ünlü apelasyonlar karşılıyor.

Şarap üretiminin %89'unu kırmızı şarap oluşturuyor, adı üzerinde "Bordo" burası.



Üretimde harmanda sıklıkla kullanılan üç temel çeşit vardır: Cabarnet Sauvignon, Merlot ve Cabarnet Franc.

Üretilen kırmızı şarap çeşitleri; %63 Merlot, %25 Cabarnet Sauvignon, %11 Cabarnet Franc ve %1 Malbec, Petit Verdot ve diğer çeşitler.

Beyaz olarak, tatlı Sauternes şarabı dünyanın 1 numaralı şaraplarından biridir. Taze, sek beyaz Bordo şarapları da çok başarılıdır. İki türün üretiminde de Semillon, Sauvignon Blanc ve zaman zaman da Muscat (benim ilgi alanım olan misket) harmanları kullanılır.

Üretilen beyaz şarap çeşitleri; %53 Semillon,  %38 Sauvignon Blanc, %6 Muscadelle ve geri kalanlar da Ugni Blanc, Merlot Blanc, Folle Blanche ve diğer çaşitler.


Kaynaklar;

1. Tur rehberimiz Catrine BORD, Bordeaux L'ecole du Vin ve verdikleri kitapçıklar (Introduction to Bordeaux wines), okulun bulunduğu bina "La Maison du Vin de Bordeaux" çok harika bir mimariye sahip: http://www.bordeaux.com/us/wineschool Burada yıl boyunca farklı seviyelerde eğitimler düzenleniyor, biraz pahalı ama ilgilenenler için güzel.




[Parantez içi notu: Yine aynı binanın giriş katında yer alan wine bar'a buradan ulaşabilirsiniz: http://baravin.bordeaux.com/default.asp?AgeLegale=1  Çok farklı şarapları deneyebileceğiniz harika bir yer... ]


2. Quinconces'daki Bordo Turizm Ofisi. Çok sayıda kitapçık-broşur ve hediyelik eşya bulabilirsiniz  ayrıca dönemsel etkinlikler, kurslar hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Bordo'ya gelmeden herkes bir kontrol etmeli bence. Okul ve Şarap barı da tam karşıdaki binada..  http://www.bordeaux-tourisme.com/




3. Görsel Rehberler: Şarap, 2009, İnkilap Yayınevi, syf; 59-65.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparsanız çok sevinirim

Bu Blogda Ara da Bul :)

Her hakkı saklıdır!!!

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81. Maddesi gereği bu blogdaki eserlerin tamamının telif hakları yazara aittir. Herhangi bir şekilde "alıntı olduğu ve hangi yazara ait olduğu" belirtilmeden ve yazarın blogundan link vermeden kullanmak suçtur.