11 Nisan 2013 Perşembe

Şarap tadımı nasıl yapılır?


Profesyonel tadımlar eskiden beni çok korkuturdu fakat kuralları izleyip, kendinizi ve ortamı bunun için hazırladığınızda çok daha rahat oluyorsunuz, korkacak birşey kalmıyor. Mesela koklama yapacağınızda kokulu şeyler kullanmamalısınız, parfüm, losyon, sonra aromalı sakızlar sonra sigara...
Tadım yapılacak yer aydınlık olmalı, havadar olmalı, gürültülü veya karışık olmamalı.
Şimdi adım adım bakacak olursak:

Şarap tadımında kullanılar bardaklar üç şağı beş yukarı şu şekildedir.


 
 
 
 
 
 


 
Not 1: Resimlerdeki yazıları okuyamadığınızda üzerine tıklayıp orjinal boyutta inceleyebilirsiniz.
Not 2: Daha önce "şarap tadımı nasıl yapılır?" adı altında Kayra şarapçılığın hazırladığı bir videoyu da yayınlamıştım, linkten tekrar izleyebilirsiniz.

Aşağıdaki bardaklar daha fazla görsel olması  ve tabi daha fazla ikram edebilmek için biraz büyükçe seçilmiş. Sonuçta ticari bir durum.

Gördüğünüz üzere biz tadımda sıralama olarak beyazdan başladık. Tadımda belirli bir sıradan gitmekte fayda var beyazlar kırmızılardan önce tadılır, zayıf kırmızılarla başlayıp güçlüye doğru ilerlenir. Tatlı şaraplar en sona saklanır. Servis sıcaklıkları ile ilgili bilgiyi buradan bulabilirsiniz. Evde misafirlerinize ikram ederken hangi bardakları kullanmanız gerektiğini de yine aynı linkten  inceleyebilirsiniz.

 
 

Arka zemin beyaz olmalı, eğer değilse bir beyaz peçete yardımı ile inceleyebilirsiniz.





Dikkat etmeniz gereken bir nokta size şato şarabı diyorlarsa üzerinde şatoda şişelendiği yazar. Bakın kapı figürünün altında MIS EN BOUTEILLE AU CHATEAU yazıyor. Bazılarında  “Mis en bouteille dans la région de production” yazabilir bu onun standart bir ürün olduğunu gösterir, herhangi bir kimliği yok yani. "Mis en bouteille au domaine" o bölgede şişelendiğini, Mis en bouteille à la propriété, sahibi tarafından başka bir yerde şişelendiğini gösteriyor.

"Mis en Bouteille dans nos Caves" ve "Mis en Bouteille dans nos Chais" Başka bir yerde ama kendi mahzenlerinde şişelendiğini göstermektedir.

Ben de hiç bilmeyip alıyordum artık daha çok dikkat ediyorum.

 
Tadımın yapıldığı yere bakacak olursak;

 
Tadım odaları, havadar, açık renkli, temiz ve ışıklandırması yeterli olmalı. Tabi ki lavabo olursa süper olur. 
 

ve notlar...





Tadım yapıp bunu kaydederek bir birikim oluşturmak isteyenler bu şekilde defterlere, şarabın tadım tarihi, adı, üreticisini, biliniyorsa kupaj-karışım oranlarını

görsel, burunsal ve tadım notlarını

Eklemek istedikleri kişisel yargılarını kaydediyorlar.
Bu daha sonra da hatırlamanıza çok faydalı oluyor. İnşallah ben de oturtabilirim. Sürekli unutuyorum.

Bir sefer için bayağı bilgi yığılması oldu.

Keyifli öğrenmeler hepimize.


 

9 yorum:

  1. çok güzel bir yazı ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim :)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler. Güzel bi yazı olmuş . :)

    YanıtlaSil
  4. Harika birsey paylasilmis.... Bravo.

    YanıtlaSil
  5. Haftaya ilk kez bir sarap tadim organizasyonuna gidecegim. Cok bilgilendirici olmus, kendimi oksuz gibi hissetmeyecegim.Tesekkurler ...

    YanıtlaSil

Yorum yaparsanız çok sevinirim

Bu Blogda Ara da Bul :)

Her hakkı saklıdır!!!

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81. Maddesi gereği bu blogdaki eserlerin tamamının telif hakları yazara aittir. Herhangi bir şekilde "alıntı olduğu ve hangi yazara ait olduğu" belirtilmeden ve yazarın blogundan link vermeden kullanmak suçtur.