12 Mayıs 2013 Pazar

Chateau Phelan Segur (St. Estephe) - Dikey Tadım (Vertical)

        Nisan ayında St. Estephe apelasyonundan bir şatonun Dikey Şarap Tadımına katılma fırsatı buldum. Daha önce böyle bir tadıma katılmamıştım, benim için çok eğitici oldu. Şatonun adı Phelan Segur.

        Dikey şarap tadımı klasik şarap tadım temalarından biridir (Şarap tadım temaları için tıklayınızBu tip tadımlardan daha çok faydalanmak isterdim fakat ne yazık ki böyle bir fırsat her zaman ele geçmiyor. Bu tür bir tadım bence her türlü çok eğlenceli ve bilgilendirici. Bir kere aynı üreticinin, aynı bağda, aynı metotla ürettiği şarapları sene sene inceleyince mevsimsel farklılıkları daha rahat tespit edebiliyorsunuz. Tabi her sene elde ettikleri üzüme göre kupaj oranlarını değiştirmişler fakat çok dramatik oranlarda değil. Yine bu şekilde o üreticinin tarzı hakkında da bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Biz bu tadımda 2009 senesinden 2004 senesine kadarki şaraplarının tadımını yaptık, ki nefes kesiciydi.

       Tadımı yöneten Şato'nun kav şefi Fabrice Bacquey bize önce "Chateau Phelan Segur "hakkında bilgi verdi.
Chateau Phelan Segur Kav şefi Fabrice Bacquey (görsel;bkwinetours)

  
Şato'nun tarihine bakacak olursak; İrlandalı Bernard Phelan (1770-1841) 1805 yılında Le Clos de Garamey ve 1810 yılında da Ségur de Cabarnac bölgesini satın almış. Derken Bernard Phelan ölünce, topraklar 30 yıl Saint-Estèphe belediye başkanlığı yapan oğlu Frank Phelana geçmiş ve mülk "Chateau Segur de Garamney"i oluşturmak üzere birleşmiş.
Şimdiki sahipler 1985 yılından beri oğulları Thierry, Stéphane ve Laurent ile birlikte Xavier Gardinier. İnternette okuduğuma göre kendileri çok ciddi iş adamları yılın çok az bir kısmını Bordeaux'da geçiriyorlar. Şatonun her şeyi ile ilgilenenler ise Yönetici  Direktör Veronique Dausse ve Kav Şefi Fabrice Bacquey.
Chateau Calon-Segur ve Chateau Montrose ile komşu olan Chateau Phelan Segur 2003 yılındaki kalite sıralamasında "9 Cru Bourgeois Exceptionnels" arasına girmiş (özel not =Medoc bölgesinde kalite olarak 61 Grand Cru Classe'nin altında bir üretici birliğine bağlı, belirli kurallara bağlı üretim yapan "Cru Bourgeois" statüsünde 247 şato var, bu şato da onlardan biri. Bununla ilgili daha detaylı açıklamayı Medoc Yarımadasını anlattığım Bordo'nun sol yakası adlı yazımda açıkladım, fakat henüz yazıyı yayınlayamadım :)).
Şato'nun ayrıca 1986'dan beri "Frank Phelan" etiketinde ürettiği bir ikinci şarabı var
Bir de yakın zamanda "La Croix Bonis" adlı yeni bir üretimleri de olmuş.
Bağ alanı yaklaşık olarak 89 Hektar. Kullandıkları üzüm çeşitleri yaklaşık olarak
%50 Merlot, %45 Cabernet Sauvignon, %4 Cabernet Franc ve %1 Petit Verdot. 
Killi ve taşlı bir toprak yapısına sahip. Yıllandırma meşe fıçılarda 14-18 ay arasında yapılıyor.
TADIM NOTLARI

Frank Phelan 2008




Ön burunda çilek ve ahududu notları. Ağızda meyveli, yuvarlak. Ben sevdim. Merlot'dan kaynaklanıyor galiba tanenler çok yakmıyor ama acılık belirgin. Acılık genel olarak hep belirgin geldi bana hepsinde.




Chateau Phelan Segur 2008






Burunda, daha fazla siyah meyve ve hafif bir kavrulmuş fındık kokusu.  Yorumlarda güçlü bir potansiyel gösterdiği söyleniyor. Normal çünkü daha sağlam, daha tanenli. Şimdi içmek için fazla güçlü. 

Chateau Phelan Segur 2009






Çok sıcak bir yılmış 2009 ve üzümler aşırı olgunlaşmış. 2009 yoğun bir lezzette. Yine 2008 gibi zamana ihtiyacı var birkaç sene sonra çok daha iyi olacağına eminim. Ön burunda çok hafif pişmiş mısır, vanilya kokusu ama meyvemsiliği örtmüyor.





Chateau Phelan Segur 2007






2007'de hava koşulları çok zormuş. Burunda karanfil, vanilya ve kırmızı meyve kokuları. Dengeli bir lezzeti vardı. %60 Cabarnet, %40 Merlot. Bana biraz fazla yakıcı geldi.
Chateau Phelan Segur 2006






 Château Phelan 2006 bir "klasik" olarak tanımlanıyor. %46 Cabarnet, %50 Merlot, %4Cabarnet Franc. Fenolik maddeleri daha yoğun, daha buruk.
Chateau Phelan Segur 2005






Son derece güçlü, yoğun bir şarap. Ama bir o kadar da yuvarlak. Güçlü olduğunu hissettiriyor fakat o kadar kıvama gelmiş ki hiç rahatsız etmiyor. Zaten o sene de çok başarılıymış. Önce domates, geriden de çikolata  geliyor (! hey, bunu kendi başıma tespit edebildiğim için ekstra mutluyum, diğerlerini de söyledim ama onlar zaten bilinen koklardı benim için :)) Pik noktası olarak tanımlanıyor. 
 Chateau Phelan Segur 2004Ağızda kiraz tatları bırakıyor, ipeksi ve zarif.  Çikolata, baharat, hafif is kokuları, kızarmış mısır. Hafif tatlımsı lezzette.

Bu son 3 vintage'da belirgin şekilde yıllanmanın etkilerini hissedebiliyoruz. Yumuşama, lezzetlerin olgunlaşması çok belirgin.
  
Bu tadım temasını öyle sevdim ki anlatamam fakat her zaman böyle bir vintage zenginliğini nerede bulacağız bilemiyorum. Meyveli ve yıllandırma potansiyeli yüksek şarapları ile tanışmak benim için büyük zenginlik oldu. Lakin hala favorim Margaux ;) Sayın BACQUEY'e harika sunumu, yol göstericiliği için çok teşekkür ederim.
With their wide range vintage offer, this tasting was very educational and a great discovery for me. Special thanks to Mr. BACQUEY for his professional presentation and his great leading of the tasting.

2 yorum:

  1. peki tamam dikey içeceğiz ayakta.
    :)

    YanıtlaSil
  2. Deep yine burdasın! Çok sevindim. Geç cevap verdim, kusura bakma çünkü işten çıldırmak üzereyimm. Ben oturmak taraftarıyım ama ayakta da olur, güzel şaraplar içiniz yeter ki :) Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum yaparsanız çok sevinirim

Bu Blogda Ara da Bul :)

Her hakkı saklıdır!!!

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81. Maddesi gereği bu blogdaki eserlerin tamamının telif hakları yazara aittir. Herhangi bir şekilde "alıntı olduğu ve hangi yazara ait olduğu" belirtilmeden ve yazarın blogundan link vermeden kullanmak suçtur.