11 Mayıs 2013 Cumartesi

Şarap Tadım Temaları


1. Serbest Tadım

Adından da anlayabileceğiniz üzere bu tadım yönteminde bir hayli serbestsiniz. Farklı cins şarapları, farklı marka ve yılları deneyimleyebilirsiniz fakat yine de dikkat etmeniz gereken şeyler var. Daha önce de değindiğim gibi tad alma duyularınız yorulmadan ve güçlü şaraplarla baştan bloke olmadan zayıf olandan güçlü olana doğru ilerlemelisiniz. Yine beyaz şaraplar, kırmızı şaraplardan önce tadılır ve tatlı şaraplar-likör şarapları en sona bırakılır.




2. Dikey Tadım (vertical)




Dikey şarap tadımı klasik şarap tadım temalarından biridir. Ne yazık ki çok fazla ele geçmiyor. Bu tür bir tadım bir kere çok eğlenceli ve bilgilendirici. Dahası aynı üreticinin, aynı bağda, aynı metotla ürettiği şarapları sene sene inceleme ve mevsimsel farklılıkları tespit etme fırsatı buluyorsunuz.

3. Yatay Tadım (horizontal)


Görsel http://www.wineanorak.com/bordeaux/1961bordeaux.htm kaynağından alınmıştır. Bordeaux'nun meşhur 1961 yılına ait yatay bir tadımdan.

Diğer bir klasik şarap tadım teması da yatay şarap tadımıdır (horizontal). Dikey şarap tadımı gibi, vintage- yani hasat yılı üzerinden yola çıkılır. Aynı hasat yılında üretilmiş aynı üzüm cinside ya da aynı bölgeden farklı firmalara ait şarapların karşılaştırması şeklinde yapılır. Bu şekilde üreticilerin tarzı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 Görsel http://www.snooth.com 'dan

Dikey tadım tek bir üretici veya bağa farklı hasat yılları ile odaklanırken, yatay tadımda tek bir hasat yılı fakat farklı firma ya da bağlar incelenir.


http://www.snooth.com


Bir de bu tadımları ne şekilde yapacağınıza dair bir sınıflandırma var bu da:


1. Açık Tadım (open): Bu tadımda tüm şişeler önceden biliniyor ve tadım sırasında da görülüyor.

2. Kör Tadım (blind): Tüm şişeler tadımdan önce biliniyor fakat servis sırasında etiketler kapatılmış duruma (yani servis sırsında hangi şarap olduğu bilinmiyor).

3. Çifte Kör Tadım (double blind): Ne servisten önce ne de servis sırasında şarapların ne olduğu bilinmiyor.

Ki bu son iki tamamen şarap uzmanları için teknikler fakat biz de kendi kendimize denemeler yapabiliriz.


2 yorum:

Yorum yaparsanız çok sevinirim

Bu Blogda Ara da Bul :)

Her hakkı saklıdır!!!

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81. Maddesi gereği bu blogdaki eserlerin tamamının telif hakları yazara aittir. Herhangi bir şekilde "alıntı olduğu ve hangi yazara ait olduğu" belirtilmeden ve yazarın blogundan link vermeden kullanmak suçtur.